🍏 10 obiceiuri sănătoase în familia noastră

În vremea copilăriei mele, pâinea albă era cea mai bună, zahărul se mânca cu lingura şi ovăzul era numai pentru cai. Cu cheia la gât din clasa întâi, mâncam tot ce nu aş mânca astăzi. Dinții mi s-au stricat foarte devreme şi la 15 ani pierdusem deja câțiva. Mama gătea bine dar lucra mult aşa că îmi făceam de cap prin borcanul cu zahăr. Nici nu vă mai spun de cornurile cu ciocolată ce se vindeau în curtea şcolii.

Vara îmi aducea vacanța la bunici, unde mă îndopam cu prune, caise, roşii, struguri, pere, pepene. Bunica gătea fasole verde, mazăre, dovlecei, iar eu, ei bine, nu mă dădeam în vânt după ele. Preferam pâinea cu unt şi gem. Şi ce n-aş da azi, când înțeleg cât de important e ce mâncăm, să îi văd pe bunicii mei venind din grădină cu brațul plin de legume proaspete, colorate, aromate.

Nu m-am dezmeticit decât pe la 22 de ani când m-am trezit cu sănătatea şubredă, măcinată de Cola şi de mâncăruri sintetice de studenție precară. Am tot învățat de atunci despre mine şi alimentație şi cred cu toată inima că sunt ceea ce mănânc şi ceea ce gândesc. Acum, ca mamă de doi copii, sunt de-a dreptul pasionată de nutriție. Nu vă gândiți la diete sau alte denumiri sofisticate, mă refer doar la mâncarea adevărată, întreagă, aducătoare de sănătate.

Mă consider absolut responsabilă de viața copiilor mei şi îmi asum să le ofer cele mai sănătoase şi mai complete alimente şi să le explic cum se face alegerea şi cum să nu pici pradă jeleurilor de la casa de marcat. E un drum greu şi anevoios, ştiu. Dar totul se face oferind exemplu prin propriul comportament. Nebunia consumerismului din magazine ne descurajează constant iar tantrumul copilului în fața raftului cu dulciuri ne face să cumpărăm bombe calorice cu aport nutrițional nul.

Sistemul imunitar se creează în principal în intestine, de aceea este absolut esențial să uităm de zahăr, de uleiuri prăjite, de mâncare ultra-procesată. Dar, ca să nu pierdem timpul, vă las mai jos câteva din obiceiurile alimentare sănătoase şi delicioase din casa noastră.

🍒 Fructele înlocuiesc zahărul

În cereale, brioşe sau budinci punem banane cât mai coapte, pasate cu furculița ori mixate în blender. Cu cât mai negricioase, cu atât mai dulci. Iar în loc de jeleuri şi acadele, fructe proaspete şi fructe uscate. Se poate fără zahăr!

🍞 Mâncăm cereale integrale

Ovăz la mic-dejun, quinoa în loc de orez alb, făină din cereale integrale pentru pâine de casă, doar câteva idei care ne scapă de făina albă, super procesată şi de cerealele instant, extrem de pline de aditivi şi zahăr. Pentru gătire facilă şi corectă, cerealele se fierb sau se înmoaie peste noapte. Musai!

🥕 Muuulte legume

Sunt cele mai importante alimente deci aici insist mult, mult de tot. Pentru copii mofturoşi, cu frică de frunze, morcov şi alte legume, recomand următoarele metode de utilizare: în smoothie, sosuri pentru paste, chiftele de legume şi pateuri vegetale.

😉 Nuci şi semințe zilnic

Aceste alimente sunt foarte sănătoase, fiind bogate în grăsimi vegetale şi micronutrienți, dar cum le dăm copiilor? La noi acasă, semințele de floarea-soarelui, dovleac, susan, in se pun în pâine. Din semințe de chia facem budincă iar în ovăz sau în brioşe adaug întotdeauna semințe de in măcinate şi păstrate în frigider. Cât despre nuci, fiind atât de controversate din cauza alergiilor şi a accidentelor ce le pot provoca copiilor, le mâncăm sub formă de unt sau lapte făcut în casă. Semințele şi nucile se hidratează neapărat!

Fasole, linte, mazăre…

Adică fibre şi proteine vegetale. Aici nu intervin foarte mult în procesare căci copiii mei sunt iubitori de boabe. Mă asigur să hidratez leguminoasele cu o zi înainte, schimbând apa de mai multe ori. Pentru copii mofturoşi, transformați mazărea, fasolea şi lintea în chifteluțe! Şi nu uitați de humus.

👍 La abur şi la cuptor

În loc de prăjire şi fierbere, alegem gătirea la abur pe simpla sită de la Ikea şi coacerea la cuptor, fără ulei. Totuşi, în caz de poftă de prăjeală, folosim un strop de ulei de cocos şau măsline, nicidecum de floarea-soarelui, care se consumă numai rece.

🌿BIO nu e o minciună

Sunt mai scumpe, e adevărat, însă produsele BIO/ORGANICE nu au pesticide, antibiotice (în cazul cărnii) sau aşa-zisele E-uri. Chiar şi solul pe care paşte o văcuță ce dă lapte BIO trebuie să fie liber de produse chimice. Aşadar, merită investiția. Urmăriți frunza verde de pe ambalaj sau certificatele europene în cazul fermelor, care atestă calitatea produselor.

🍏 Cât mai puțină procesare

Cu cât starea legumelor, fructelor, cărnii, semințelor, nucilor e mai naturală, cu atât sunt şanse mai mici să conțină crocobauri ce ne intoxică organismul. Puteți oricând folosi un blender pentru a transforma mâncarea în ceva mai interesant.

Trei mese şi două gustări pe zi

Pentru noi, respectarea unui program alimentar este un lucru important. Digestia este mai echilibrată, glicemia la fel şi toată lumea ştie să facă diferența între masă şi alte activități. Bineînțeles, există excepții, ocazii speciale, puseuri de creştere.

🌘 O noapte de odihnă

După cină, circa ora 6, nu mai mâncăm până dimineața. Copiii nu cer lapte, decât apă. Corpul are 12, 13 ore să se detoxifice şi să se echilibreze iar somnul e liniştit. Dar să vedeți cu ce foame şi pofte de lup se trezesc dimineața 🌞.

Acestea sunt câteva din obiceiurile sănătoase din casa noastră. Bineînțeles că există excepții, zile speciale sau momente de criză dar le luăm ca atare şi o luăm de la capăt mâine.

Cu drag,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s