În sfârşit, plânge unul după celălalt

Din septembrie anul trecut, la noi se doarme ca în oala cu sarmale. Adică patru oameni mari şi mici dorm pe doi metri lungi şi lați, nu că n-am avea alte patuti în casă, ci pentru că e mai bine şi mai sigur când stăm toți împletiți înainte de culcare. Doar înainte, căci după, noi – părinții – ne retragem pe marginile neprietenoase ale patului sau chiar în alte camere iar copiii îşi încep numărul de constorsionism care, inevitabil, duce la câte un cap în stomac sau un picior în gură.

Există totuşi, o cameră tare drăguță în apartamentul nostru, care a fost folosită de Eduard un an şi jumătate. O puteți vedea în articolul Cum am amenajat o cameră de toddler Abandonată de el după vacanța de vară de anul trecut, acum e depozit pentru jucării, loc de uscat hainele şi, tot mai des, ascunzătoarea mea. Mă mai cuibăresc acolo, în pàtuțul de copil decorat cu mingi şi teren de fotbal în seri obosite şi mă gândesc ce fericită aş fi fost de-aş fi avut o asemenea odăiță în urmă cu 25 de ani.

Ne sfătuim des cum să adaptăm cei zece metri pătrați la doi băieți iar ei ne tot spun că vor un pat etajat, cu scară de pompieri. Clar că mi se pare prea devreme (copiii au doi şi patru ani) şi ştiu că voi amâna momentul mult prea mult. Dar e aşa de bine în oala noastră de sarmale. Şi când mă gândesc că susțineam, nu tare demult, că şi părinții au nevoie să doarmă singuri. Ei bine, au, dar mai târziu.

Totuşi, într-una din serile trecute, Eduard a hotărât să (re)doarmă în camera lui. S-a cuibărit ca un melc sub cuvertura albastră şi ne-a urat lui Robert şi mie „noapte bună”. Mi-a părut bine şi rău în acelaşi timp dar l-am încurajat. Şi ce să vedeți? Robert a început să țipe, să plângă de ciudă. Ne-am înghesuit toți trei în patul de copil dar nu, nu aşa voia el. L-am transportat cu promisiuni şi cu necesara forță în patul nostru dar nici aşa nu s-a potolit. Țipa ca din gută de şarpe: „Ediiiiiii, îl vaaaauuu pe Ediii!”.

Şi-acum cum facem? Pat pentru doi nu avem încă în camera lor, copilul mai mare vrea singur, cel mic vrea cu el dar nu în patul mic, de dormit am dormi că suntem frânți după o zi lungăăă… Cam aceste gânduri îmi tot perindau prin cap în timp ce Robert țipa după fratele lui, ghemuit într-un alt pat, la o cameră distanță. Simțeam că mintea-mi obosită nu mai ținea la nervi, mai aveam puțin până să capitulez când m-a izbit gândul acesta salvator: păi uite, măi, cum se iubesc cei doi muşchetari ai noştri! Ia uite cum vor să doarmă împreună, cum îl cere unul pe celălalt, cum îşi duc dorul. Şi mie nu-mi pică fisa.

Poate vi se pare normal dar ştiți cum se bat în fiecare zi? Dar dacă vă spun că se bat de mult timp, de pe vremea când Robert de-abia stătea pe fund? Fac pe polițistul non-stop, uneori sunt chiar detectiv ca nu cumva să fie copilul bătut cel mustrat. Din cauza asta îmi saltă inima ca pe trambulină când aud că doresc să împartă patul, oricât de mare ar fi înghesuiala.

În cele din urmă, m-am dus şi am luat copilul mare înapoi în patul comun. Da, chiar dacă el era bine în camera lui. Am făcut-o pentru fratele lui. Ştiu, ştiu că m-ar critica experții în parenting dar tot şoul s-a sfârşit în clipa în care ne-am îmbrățişat toți trei. Tot în oala cu sarmale suntem de atunci.

Cu prietenie,

4 gânduri despre ”În sfârşit, plânge unul după celălalt

 1. Cristina C. zice:

  Una bucată baietel de aproape 3 anișori, a dormit lângă mine de cand a fost de 5 zile pentru ca am alaptat si a fost mult mai usor ( pe lângă altele ca din prima clipă a urlat în pătuțul lui,pe care l.am cumparat cu drag)cate o data am mai reusit sa am câteva ore “libere” asta după ce a mai crescut desigur. Mai tarziu cam pe la 1 an jumate am schimbat patutul cu gratii cu unul cu plasa pentru a evita loviturile din cauza mișcărilor din timpul somnului, asa a mai dormit și singurel în pătuț asta dupa ce adormea lângă mine,mai târziu am cumparat pat normal ca puiul a mai crescut, asa ca de vreo cateva luni bune face naveta între patutul lui si patul nostru toata noaptea , din pacate inca nu are camera lui ca locuim cu bunica, și împărțim dormitorul la 3 , avem un pat mare ca si noi suntem mari (180/200) dar vreau sa spun ca avem parte doar de marginea patului la fel ca si voi, sa fie ei sanatosi ca pentru noi mai e timp. Deși daca ma gandesc bine,sunt bucuroasă că pot împărți inca dormitorul cu micul prinț pentru ca o sa vina acel moment cand imi va spune “mami sunt baiat mare…” “mami vreau intimate…” “mama nu asa ..” asa ca atunci cand cei mai bătrâni spun “nu il tine in brate ca se invatat in brate!” ” nu il legăna,ca se învață leganat” ” nu il alapta la cerere ca trebuie la program “mai bine ar privi în viitor ca nu va fi o viață lângă noi . Multe bucurii va doresc, va pup si va îmbrățișez!

  Apreciază

  • Alexandra zice:

   Cristina, îți dau mare dreptate. Ne va fi dor cu siguranță de clipele acestea, de patul plin cu copilaşi, de picioruşele ce le primim între coaste când ne e somnul mai fain :). Eu zic ca dacă noi avem nevoie să dormim cu soții, copiii de ce ar dormi singuri? La noi e ok că sunt doi de vârste apropiate şi nu plănuim să îi despărțim vreodată. Legat de ce zic bătrânii, sunt vorbe negândite, nu au nicio treabă cu viețile noastre. Îmbrățişări.

   Apreciază

 2. Qatawneh Amelia zice:

  Daaa…..si noi am trecut prin toate fazele si am ajuns in momentul in care ne este dor macar sa-i mai avem in casa….mamicilor,alintativa puiutii cat sunt mici(si mari)dormiti cu ei,luati oala dupa foc daca e cazul,si jucativa cu ei,ascultatii cu atentie,toate aceste momente sunt trecatoare dar nemuritoare in mintea noastra si a copiilor nostrii,ne unesc pe vecie si leaga o relatie intre noi si ei pt totdeauna.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s