Ziua în care nu am lenevit

Oameni buni, mie nu prea îmi place când e vacanță de la grădiniță. Păi cum de ce? Să vă spun atunci. Pentru că ai mei copii se plictisesc teribil şi se şi bat non-stop. Somnul ne e dat peste cap iar noi, părinții nu mai avem nici o secundă de pauză. Nici chiar una mică. Ştiți ce spun, nu-i aşa?

Mă trezisem cu gândul că azi ne relaxăm. Stăm în pijamale până la prânz, mâncăm ce-om avea prin frigider, nu spălăm cu maşina, ne jucăm liniştiți, ieşim în parc trei ore… Dar ce să vedeți? Nici nu apuc să-mi termin gândul că băieții cer pancakes la mic-dejun. Ok, nu durează mult şi, în plus, este un soi de tradiție de duminică treaba asta cu clătitele americane. Să fie deci duminică, chiar dacă e marți.

Ce ziceam, că nu durează mult? Mda, prepararea nu durează. Restul… Pe cum învârt una, se țipă din spatele meu: „Mamiiiii, mai vreaaaaau”!. Stați aşa că nu fac față. Respir adânc, meditez, mă gândesc că îi fac fericiți, că poate îmi rămâne una şi mie, că poate apoi, fiind prea îndopați, se vor juca vreo oră fără să mă strige decât de 10 ori.

Ah, în sfârşit sunt sătui, au rămas chiar două clătite pentru mine. De-abia aştept să le mănânc în tihnă cu un ceai lângă. Ia uite că Robert şi-a întins gemul şi în păr. Ne spălăm bine peste tot, schimbăm pijamaua lui Flămânzilă şi, când să o arunc în coşul cu rufe murdare, observ că e plin ochi. Scuteceală rapidă, sufrageria e teren de sport, de judo, de box, ludotecă, bibliotecă, toate combinate.

Maşina de spălat e satisfăcută. Ah, stați că mai e una. Cea de vase. Asta e pretențioasă, nu poți arunca în ea cu ce vrei tu, cum vrei tu. Arunc privirea spre ceas şi văd că e zece. Să ştiți că ceaiul e tot în cană, dar rece. Copiii mă cheamă la fiecare cinci minute pe motiv de plictiseală, pipi, caca, jucărie luată pe nedrept. Noroc că bucătăria mea e din aceea americană, adică fără perete cu sufrageria, să nu cumva să ratez vreun moment din şou.

Mai trece o oră, eu tot în pijama, tot trebăluind. Mă aşez pe scaun şi îmi zic: „Hai că ziua e lungă”. Sorb din ceaiul rece şi: „Mami, mami, vau şă mănânc!!!”. Doamne, sper să mai avem pere, ceva rapid. Copilul blond vrea şi el ceva. Fructe negre (afine), cea mai bună alegere. Ia uite că e 11. Râdem, cântăm dar prânzul cine-l face? Optimistă foc, privesc în frigider. Plin. Plin de mâncare de preparat. Un copil vrea să ajute, aduce scaunul lângă mine, altul scoate cărțile din bibliotecă.

Gătim, mâncăm (iar?), culcăm copil mic, întindem haine, ne jucăm o clipă. Şi îmi dau seama. Dom’le, nicio şansă de leneveală azi. Mă bat pe umăr şi-mi zic: „Măcar eşti în pijama”. Ne îmbrac cu mare tamtam pe la două, ieşim pe uşă pe la trei. Căruț, bicicletă, cască, parc. De-ați văzut o femeie fugind ca nebuna cu un copil în cărucior după un altul pe bicicletă, eu am fost. Şi dacã ați auzit de alta nervoasă ca un taur la semafor pentru că copilul cu bicicleta crede că nu are rost să se oprească decât când se țipă la el, tot eu am fost.

Trec două ore jumate, life is good, e timpul să ne ducem spre casele noastre. Ne târâm osteniți pe treptele celor trei etaje, intrăm în casă şi surpriză. Nimeni n-a strâns jucăriile, nimeni n-a pregătit cina. Flămânzilă țipă de foame înainte să se descalțe. Eu alerg în bucătărie, scot brânză, ardei, pâine, iaurt etc. Hai că i-am săturat.

Ştiți seara aceea în care nu se face duş? Asta e, azi am lenevit. Ne pijămălim iar, spălăm dinți perlați şi ne cuibărim toți trei în pat. Unul are păturica, altul pe Panda, eu pe ei. Cărticim, adormim, bem apă, iar adormim.

Le ştiu ciclurile de semn numai după ritmul respirației. Le-am învățat semnele micilor trupuri din clipa în care i-am născut. Amândoi dorm liniştiți. A fost o zi interesantă, chiar obositoare, nicidecum zi de leneveală. Acum, că am un moment liber (la care am visat încă de când fierbeam apa pentru ceai), nu aş mai pleca de lângă ei. Le mângâi părul transpirat, burticile pufoase şi mâinile minuscule şi-mi dau seama că fiecare zi de „vacanță” e o zi în care cresc împreuną cu ei.

Cu drag,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s