Dimineața la Urgențe

Sâmbăta trecută pe la opt dimineața, îmbrăcați bine şi cu febra sub control, am pornit noi doi – adică Robert şi eu – spre spitalul din vecini să verificăm ce e cu tusea de cățeluş ce ne-a ținut treji aproape o noapte întreagă. Când să îl pun în cărucior, voinicul se revoltă:

Nuuu, vau vau cu bicicletele!!!!!”

„Prietene, glumeşti? Cum să mergi la Urgențe cu bicicleta???”

S-a zbătut de ziceai că vrei să-l faci şnițel până să îi închid curelele în jurul burticii grăsuțe.

„Hai, copil drag, să vezi ce bine-o fi.”

S-a potolit haiducul, ne-am plimbat printr-un soi de uragan până la spital, ne-am înscris, am urcat la urgențele pediatrice.

Acolo, un singur copil înaintea noastră. Ha, ce bine-i la Urgențe dimineața la opt. Linişte şi pace. Locul în care mă simt cel mai bine. Credeți-mă nebună de vreți, dar prin țara asta e chiar bine la spital.

Am aşteptat cam o oră pe-acolo dar nu ne-am supărat căci au jucării interesante. Iar eu am tras chiulul de la curățenia de după mic-dejun. Ce şansă.

Copilul a fost consultat cu răbdare şi calm. Doctorul şi-a permis chiar să îi distragă atenția prin jocuri. Laringită, ce credeați? Medic am fost eu în altă viață. Acelaşi medicament, alt dozaj. Merci şi au revoir. Factura, prin poştă.

Reîmbrăcați şi cu pampers pe factura spitalului, coborâm cu liftul la parter. Nimeni pe holuri. Nici chiar mirosul de clor. Da’ unde-s pacienții ce stau la fumat în halate, acompaniați de doamna perfuzie? Iertați-mi sarcasmul.

Ieşim din nou în uragan şi-mi dau seama că am uitat biletul cu dozajul medicamentului pe masa de schimb. Ei bine, asta e. Mi-a explicat bine pediatra despre cei patru mililitri.

În cele cinci minute de plimbare între Urgențe şi casă, m-am tot întrebat, mirat şi frustrat la minunea asta de sistem medical belgian. Oi fi eu o optimistă, o visătoare, o norocoasă, o umanistă, dar cum domnule să mergi şi să ieşi calm de la URGENȚE?

Într-adevăr, laringita nu e chiar un crocobaur (deşi poate fi) dar am fost şi pe la alte spitale cu alte ocazii mai puțin colorate. Acelaşi scenariu. Oameni calmi, oameni bolnavi, aparate, seringi, nici urmă de miros de clor ori de formol.

Păi în țara mea de ce e zarvă, mame dragi? Pe bune că nu pricep. De ce e scandal mereu la URGENȚE? De ce e agitație şi miros de clor? Ah, şi de ce medicul bruschează copilul când îi verifică gâtul şi ceartă mama că e prea stresată?

În vara lui 2013, am vizitat cu forța Unitatea de Primire Urgențe de la Spitalul Județean din Arad cu febră mare şi diaree. Am aşteptat ceva pe holuri, m-am ținut de pereți să merg la toaletă ca să îmi facă analizele, mi-au pus o perfuzie şi m-au trimis la infecțioase.

„Undeeee? Vorbiți serios? Eu nu, nu, nu merg acolo. Mă tratez acasă.”

„Cum vreți dar înapoi nu veniți”, mi-a tăiat-o crud doctora de gardă.

Păcat că am leşinat în fața spitalului.

Aşa mustrare nu am primit de când mă ştiu. De parcă ea nu ştia de ce nu mă lăsam dusă la Infecțioase. Eh, şi acolo am ajuns. Şi mai rău a fost ca orice coşmar de spital combinat cu grajd. Asistente minunate, doctor avar, hârtie igienică de acasă, muşte gratis, caniculă fără limite. Patru zile fără duş în iulie.

Cum am ajuns la povestea asta oribilă?

Ah, da! Comparam un spital belgian de stat cu unul românesc de stat. Doamne, sper că s-au schimbat lucrurile din 2013.

Dar mi s-au înfipt în cap extremele astea două şi mă tot întreb cum oare fac belgienii ăştia să rămână calmi, profesionişti, empatici, răbdători chiar şi la Urgențe? Şi de ce nu miroase a clor la ei în spitale? Or fi având ceva de-a face cu asta taxele măricele?

Hai jos, amice, am ajuns acasă. Data viitoare, mergem cu bicicletele la Urgențe.”

Foto: WebMD.com

2 gânduri despre ”Dimineața la Urgențe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s