Când, cum şi ce mănâncă bebeluşii? | Despre diversificarea alimentației

Prima sarcină mi-a lăsat timp berechet să îmi organizez lucrurile şi gândurile legate de naştere şi noua viață cu un copil la bord dar când mi s-a rupt apa în ultima noapte de martie a lui 2015, am intrat într-o altă dimensiune, în care planurile mele nu erau chiar pe măsura realității. Dar un lucru mi-a fost piatră de temelie din prima secundă cu bebe în brațe: laptele meu i-a fost singurul aliment! Şi a fost astfel până când a sosit momentul pentru mai multe culori, gusturi şi texturi, aproape de şase luni.

Trei ani şi doi copii mai târziu, mă consider destul de experimentată într-ale bebeluşeniei, piureurilor şi blw-ului încât mi-am pus în minte să vă inspir cu două-trei idei naturale, personale sau preluate din surse de încredere, cum ar fi pediatra copiilor noştri, dr. Olive Carole, inițial nutriționist cu mulți ani de practică în țări subdezvoltate din Africa, despre diversificarea alimentației bebeluşilor.

CÂND mănâncă bebeluşii?

În primele şase luni de viață, bebeluşii nu au nevoie decât de lapte matern pentru a trăi. Sunt o mare susținătoare a alăptării, de aceea vă sfătuiesc să citiți cât mai multe informații legate de beneficiile laptelui matern şi ale alăptării exclusive până la şase luni. Exceptând naşterea prematură, bolile grave sau malnutriția serioasă a mamei, alăptarea este un proces natural şi cea mai potrivită metodă de a hrăni un bebeluş şi de a crea o legătură profundă între nou-născut, mamă şi mediul exterior. Unele dintre voi probabil vă spuneți că alăptarea nu este floare-la-ureche şi sunt total de acord cu voi, de aceea vă invit să descoperiți experințele mele legate de alăptare în articolul 14 lecții pe care le-am învățat despre alăptare.

Dacă alăptarea nu este posibilă, se recomandă laptele praf (numit şi formulă pentru bebeluşi) care este îmbogățit cu vitaminele şi mineralele necesare pentru o creştere sănătoasă. Aşadar, în mod notmal, diversificarea alimentației se începe la şase luni, când bebeluşul poate sta în poziție înclinată sau chiar în şezut. Unii pediatri tradiționalişti recomandă diversificarea la patru sau cinci luni, însă Organizația Mondială a Sănătății (World Health Association) susține că abia la vârsta de şase lun este bebeluşul pregătit pentru acest pas important din dezvoltarea sa.

Când momentul soseşte, cel mai indicat este ca bebe să încerce primele bucățele sau lingurițe de mâncare solidă în jurul amiezii sau dimineața. Bineînțeles că acestea nu sunt reguli bătute în cuie însă masa de la prânz este mai indicată decât cina, spre exemplu, pentru că ar putea apărea colici, alergii, diaree, constipație sau alte reacții normale după primul contact cu mâncarea solidă şi nimeni nu vrea să aibă de-a face cu ele noaptea, nu-i aşa?

CUM mănâncă bebeluşii?

Cu lingurița sau cu mâna. Diversificarea tradițională începe cu bine-cunoscutele piureuri dar tot mai mulți părinți aleg diversificarea modernă (şi cea mai naturală) în care bebeluşul mănâncă singur bucăți de legume şi fructe moi. Cea de-a doua metodă se numeşte Baby Led Weaning (BLW) – diversificarea condusă de bebe – şi a devenit foarte populară în ultima vreme pentru că numeroase studii au dovedit că acest tip de hrănire dezvoltă abilitățile de coordonare a mişcărilor bebeluşului, încrederea în sine şi încurajează spiritul independent. Dar, şi mai important, îi dă ocazia lui bebe să aleagă şi ce mănâncă şi cât mănâncă!

La primul bebe, m-am temut groaznic de înec aşa că am ales calea piureurilor însă, curând, am combinat metoda tradițională cu blw-ul şi bine am făcut. Bebe s-a descurcat foarte bine cu bucățile de legume fierte şi cu cele de fructe moi iar eu am scăpat de mulțimea de vase ce-mi invada bucătăria în permanență. La al doilea bebe, am început cu piureuri şi bucăți de legume în acelaşi timp dar, în câteva săptămâni, bebe a renunțat complet la linguriță şi a devenit pasionat nevoie-mare de bucățile colorate de mâncare.

Acum, că am stabilit cum mănâncă bebe, haideți să vorbim despre scaunul în care mănâncă. Cu toate că există scaune înalte care promit confort maxim, eu vă sfătuiesc să optați pentru cel mai simplu şi mai ieftin: Antilop de la Ikea. Îl cunoaşteți, sunt convinsă. Este prezent în toate restaurantele! Ştiți de ce? Pentru că prețul său este de zece ori mai mic decât cel al unui scaun „de firmă”, e uşor de curățat şi de depozitat, are o pernă tare uşor de spălat şi nu ocupă mult spațiu. În plus, bebe va crede că i-ați adus scaunul peste tot cu voi deci va fi mai relaxat.

foto: ikea.com

Cât despre farfurioare, lingurițe şi bavețele, există atâtea feluri încât puteți petrece ore întregi printre rafturile magazinelor întrebându-vă care este diferența. Eu vă sfătuiesc să alegeți materiale cât mai naturale sau mai rezistente. Există farfurioare şi lingurițe ecologice din bambus special create pentru cei mici. Luați în considerare o farfurie cu ventuză pentru că bebeluşilor le place tare să arunce orice. Siliconul este un alt material foarte folosit pentru instrumentele de diversificare pentru că este foarte durabil, termo-rezistent şi uşor de spălat. Bavețelele din silicon cu buzunar mi-au salvat foarte mult timp pentru că sunt impermeabile şi foarte uşor de curățat şi uscat.

CE mănâncă bebe?

Când ajungeți la momentul diversificării, găsiți o sursă de încredere de unde să cumpărați legume şi cât mai proaspete şi mai nature (o fermă BIO ar fi ideal): cartofi, morcovi, cartofi dulci, păstârnac, dovlecei, vinete, conopidă, ardei şi tot ce mai găsiți în curcubeul din grădină. Cea mai sănătoasă metodă de gătire a legumelor este la abur sau la cuptor (la temperatură medie) pentru că nutrienții sunt păstrați în interior, spre deosebire de fierbere sau prăjire.

SFAT: Spălați legumele şi fructele cu apă şi otet înainte de curățare pentru a îndepărta pesticidele.

Cel mai popular aparat de gătire la abur a mâncării pentru bebe este Avent Maxi Saveur, steamer şi blender în acelaşi timp. Nu mai aveți nevoie de cratițe şi îl puteți lua în vacanțe cu voi. Cu toate că este foarte popular şi util, poate fi greu de folosit şi destul de costisitor. Alternativa cea mai simplă şi mai ieftină este oala cu sită (de la Ikea spre exemplu) cunoscută şi ca bain-marie. Este mai voluminoasă dar uşor de utilizat şi puteți găsi în ea pentru toată familia.

foto: amazon.fr

SFAT: Folosiți REGULA DE TREI ZILE pentru fiecare aliment nou. Vă va ajuta să descoperiți eventualele alergii.

Acestea nu se manifestă întotdeauna de la prima linguriță. Spre exemplu, dacă bebe mănâncă pentru prima dată cartof, asigurați-vă că va mânca cartof şi următoarele două zile. Folosiți aceaşi metodă pentru fiecare aliment nou. Vă va scuti de analize costisitoare în caz de alergii.

Cum scriam şi mai sus, cel mai indicat ar fi să introduceți legumele la masa de prânz pentru o digestie optimă. Indiferent ce metodă de diversificare alegeți, nu uitați că până la un an, mâncarea este un mod de distracție şi descoperire! Bebe trebuie alăptat sau hrănit cu biberonul la cerere în continuare. Nu vă aşteptați să mănânce tot ce le oferiți, cea mai mare parte va ajunge pe jos. Nu puneți presiune pe voi sau pe bebeluşi, totul se va întâmpla natural.

Când bebe s-a obişnuit cu legumele, punem în scenă fructele! Le va iubi, vă asigur. Introduceți fructe moi avocado, banană, pară, fructe de pădure – la masa de dimineață sau după-amiază. Eu sunt adepta mâncatului cu mâna, ştiți deja! Mărul trebuie gătit (la abur sau la cuptor) şi combinat cu alte fructe. Celelalte fructe tari pot fi razuite sau mixate în blender. Aplicați şi în cazul fructelor regula de trei zile!

SFAT: Ca să nu ae oxideze, curățați legumele şi fructele folosind ustensile din ceramică sau sticlă.

Borcănaşe din magazin?

Nu sunt fană a semi-preparatelor dar există momente când nu putem pleca de acasă cu geanta plină de morcovi şi blendere! Ce facem atunci? Cea mai simplă soluție este să pregătiți borcane la voi în bucătărie. Aşezați piureurile sau bucățile de legume gătite sau fructe în borcănaşe, le strângeți bine capacul şi le sterilizezați. Vor rezista câteva zile în frigider sau într-o geantă termoizolantã. În cazuri de panică, borcanele bio de la HIPP ar putea salva situația.

Ce bea bebe?

De la prima linguriță sau bucățică, pregătiți o cană specială pentru apă, fie cu cioc sau cu un pai subțire. Dacă are mânere, este perfectă. Bebe va învăța să o folosească singur şi ar fi bine să facă diferența dintre apă şi biberonul cu lapte, spre exemplu. Ceaiul nu este indicat bebeluşilor pentru că s-a demonstrat că înhibă absorbția fierului în sânge. Nici sucurile din fructe stoarse nu sunt recomandate pentru bebeluşii mici. Despre alte sucuri, nici nu mai vorbesc.

SFAT: Rezumați-vă la lapte şi apă pentru câteva luni Dacă bebe nu acceptă apa din prima încercare, folosiți o linguriță sau încercați mai târziu, nu e nicio grabă.

După ce ați introdus legumele şi fructele – spre opt luni, e timpul pentru cereale (ovăz, orez, quinoa, grâu etc.), carne (pui, curcan) şi peşte (cod, spre exemplu). Fierbeți cerealele pentru a fi digerate uşor de bebe şi asigurați-vă că peştele şi carnea sunt gătite, de asemenea, foarte bine. Dacă aveți impresia că un aliment nou îi dă dureri de burtică lui bebe, mai aşteptați o perioadă şi reintroduceți-l mai târziu.

Sperând că vi-au fost de folos sfaturile şi ideile mele despre primii paşi într-ale mâncării pentru bebeluşi, vă sugerez să aveți răbdare, să vă amuzați maxim la fiecare reacție şi mustăcioară şi să întrebați pediatrul ce fel de alimente şi de combinații se potrivesc fiecărui bebeluş.

Spor în bucătărie,

Foto: Canva.com

Disclaimer: Informațiile de mai sus sunt personale şi sunt bazate pe experiențe proprii. Nu sunt medic sau nutriționist, sunt o mamă care doreşte să inspire şi să susțină alte mame la începutul diversificării alinentației bebeluşilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s