Tare mi-e dor să pierd o seară!

Copiii au adormit mai devreme în seara asta şi cum în țara berii şi a ciocolatei, ziua de iulie ține până după ora zece, mi-am pus şlapii şi m-am pregătit să mă strecor în curtea dinaintea casei, să mă trântesc două minute singură pe bancă, să nu fac nimic în tihnă. Cu părul prins aiurea şi fără sutien pe sub rochie – ca după ce am îmbăiat şi adormit doi copii – am ascuns trei pătrățele de ciocolată (neagră, nu vă faceți griji) în buzunar, am coborât iute cele trei etaje şi am deschis uşa spre curte, luând o duşcă puternică de aer cald de vară.

Şi ce surpriză interesantă. Vecinii mei de la parter, un cuplu fain’ de turci la vreo 35 de ani – părinți de băiețel de doi ani, stăteau în fereastră şi fumau cu o relaxare desăvârşită. Poate vi se pare o nimica toată că fumau, dar vă spun că ei sunt genul de oameni foarte pro stil de viață sănătos, nici gând de fumat prin casa lor. Când m-au văzut, s-au fâstâcit puțin. Şi ei îşi doreau un minut singuri dar ne-au lovit nevoile de singurătate exact în acelaşi timp. Mi-au mărturisit numaidecât că era prima țigară după atâția ani, puțin stânjeniți. Cred că deja se pregăteau să intre în casă când eu, inspirată de clinchetele de pahare de la terasa din colțul străzii, le-am răspuns că îi înțeleg, şi mie mi-ar plăcea un cocktail. Vă spun sincer că nu ştiu ce m-a lovit, poate căldura asta de iulie combinată cu veselia din stradă, dar tare aş pierde o seară pe la terase cu muzică live.

Drept dovadă că le-a plăcut răspunsul meu, vecinii au decis să aprindă alte țigări în voie după atâta vreme de bebeluşenie. Eu m-am aşezat pe bancă, am deschis foaia şi condeiul virtual numit smartphone şi m-am lăsat inspirată de părinții din fereastră. Îi priveam empatic cu coada ochiului şi cred cu toată inima că toți tânjim uneori după o ieşire cu prietenii, un moment intim cu partenerii (care, apropo, nu ne sunt numai colegi de apartament), un cocktail, un concert sau după o simplă țigară în tocul uşii seara – după ce jucăriile au fost puse la locul lor.

Ați observat cu siguranță că nu am scris de cărți, spa-uri, teatre… astea sunt pentru învățare şi relaxare. Mă refer strict la nevoia aceea de distracție, desprindere de rutină, trăire în moment. De patru ani, de când sunt mamă împlinită, am dansat de cel mult cinci ori, din care de două ori la botezul copiilor noştri. Interesant mi se pare cum noi – părinții secolului XXI – ne schimbăm perspectiva asupra propriilor comportamete, plăceri, clipe libere atunci când micuțele suflete aterizează în viețile noastre. Eliminăm rapid toate obiceiurile de oameni fără copii şi învățăm să gătim, să ne jucăm, să citim poveşti, să facem training la oliță, să fim părinți exemplari, să luăm temperatura, să mergem în vacanțe la hoteluri cu loc de joacă. Ferească Domnul să ne vină chef de dănțuială că ne învinovățim numai pentru simplul gând.

Când copiii dorm, simt aşa o uşurare să ştiu că se odinhesc şi că am o clipă de rãgaz, de îmi vine ba să nu mă mişc să nu se trezească, ba să fac de toate să fie mai uşor dimineața ce vine, ba să fug aiurea pe străzi. De obicei, mă apuc de treburi. Dar o întrebare mă sugrumă acum, stând pe banca din fața casei şi contemplãnd la țigara din geam, de ce ne ruşinăm când vorbim de distracție? Nu e oare firesc să ne mai dorim o clipă fără copii? Mi se pare că punem prea multă presiune pe noi înşine. Eu nu m-aş despărți de cei doi prichindei mai mult de două zile nici în ruptul capului însă parcă îmi mai amintesc câteodată că am doar 29 de ani. Fąră două săptămâni. Şi tare mi-ar plăcea un cocktail.

Cu gânduri tinere,

Foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s