Cum am amenajat o mini CAMERĂ de TODDLER

Spațiile generoase vin cu un preț pe măsură, mai ales în marile orașe din Vest. Când am aflat că vom deveni părinți, am ales un apartament cu două dormitoare, având clar în minte ideea că bebelușul va deveni un toddler într-o bună zi. Deși camera avea numele oficial de „birou fără ușă” sau „colț de dormit pentru musafiri”, ne-a plăcut ideea și am semnat contractul de închiriere pentru 75 de metri pătrați. Fiind o adeptă a co-sleeping-ului, nu mi-am bătut deloc capul cu organizarea celor nouă metri pătrați așa că am vârât în ei biroul și scaunul de oameni fără copii, toate nebuniile de care nu aveam nevoie și o canapea extensibilă de la IKEA și gata treaba. O șină și o draperie în loc de ușă și le-am oferit bunicilor, rudelor și prietenilor, un colț destul de intim încât să revină în vizită.

Nu a trecut mult timp şi a sosit vestea că vom fi din nou părinți. Da, la un an și două luni, bebe a devenit fratele mai mare al unui alt bebe!? Mare bucurie, urma să devenim o familie de patru dar și planurile s-au schimbat. Camera fără usă trebuia să devină camera unui copil de doi ani. Chiar dacă iubesc tare mult piciorușele copiilor noștri prin pat, am decis cu greu că era momentul pentru un upgrade. Am tot amânat momentul până când nu mai aveam loc în pat nici singură. Cu patru luni înainte de ziua cea mare, ne-am apucat de treabă și am creat un mic colț de relaxare și joacă pentru Eduard.

Cum am făcut? Stați să descoperiți!

Puțin perete și o ușă pentru intimitate

O pereche de prieteni pricepuți și un citytrip la Manchester – tot cu prieteni – și micul birou-dormitor de oaspeți putea fi numit deja „dormitor”. Câteva plăci de perete fals și alte materiale cărora, să fiu sinceră, nu le cunosc numele, au fost de-ajuns pentru o prelungire de perete. Am cumpărat ușa de la Brico, unde pot fi găsite diferite feluri. A noastră a venit nevopsită, dar în magazin pot fi găsite uși pregătite direct pentru montare.

O mână de vopsea

Pereții au fost zugrăviți de curând așa că am vopsit extensia de perete fals proaspăt construit, am acoperit niște găuri rămase de la o etajeră demontată și am retușat pe alocuri. Am preferat să lăsăm pereții albi pentru că un perete colorat ar fi dat impresia de un spațiu și mai îngust, ceea ce sigur nu ne doream. Ne-am propus să folosim culori în mobilier și accesorii. Stay tunned.

Sticker-ul, poveste pe perete

Întotdeauna mi-au plăcut la nebunie desenele pe pereții din camera copiilor și când nașii băiețelului nostru l-au cadorisit cu un sticker de perete la tăierea moțului, cu siguranță eu am fost mai încântată ca și copilul. L-am montat pe perete foarte ușor și este foarte rezistent și iubit de noi toți și de musafiri. Poate fi găsit pe Amazon.

Cameră mică, pat mic

Pătuțul de bebe trebuia să rămână moștenire bebelușului din burtică așa că am avut nevoie de un pat de toddler: mic, cu protecție laterală, ușor de escaladat și cu spațiut de depozitare. Am făcut un troc în familie și am renunțat la canapeaua de la IKEA în schimbul pătuțului din imaginea de mai sus, care se potrivea perfect cerințelor noastre. Are 160 de centimetri lungime și 80 de centimetri lățime și un mare sertar de depozitare dedesubt. A fost făcut la comandă dar ceva asemănător poate fi găsit și la prietenul nostru IKEA. Încap și eu în el, în caz de nevoie!

Depozitare pentru jucării

Copil mic, jucării multe. De pe la șase luni, copilul nostru a început să colecționeze jucării și cărticele. Le-am pus inițial pe rafturile de jos ale bibliotecii din living, apoi am cumpărat un coș de jucării de la IKEA, apoi încă unul și tot așa. Când am dat întâmplător peste sistemul KALLAX, mi s-a părut genial pentru depozitarea jucăriilor și altor lucrușoare. Noi folosim cutii dar pot fi adăugate și uși sau sertare. E genial pentru că jucăriile pot fi organizate pe categorii, astfel că, atunci când copilul este plictisit, scoatem o altă cutie la iveala și începe distracția.

Hainele, la înălțime

Am uitat să menționez că înălțimea camerei este 290 de centimetri, așadar am folosit spațiul pe verticală. Am ales sistemul STUVA pentru că este adaptabil tuturor preferințelor. Ușile adaugă pata aceea de culoare de care vorbeam mai sus iar spațiul interior l-am compus după gusturile noastre. Sertare, etajere, bară, chiar și o oglindă! Nu vă îngrijorați, poate ancorat de perete cu ușurință.

Măsuța și scăunel pentru imaginație

Imaginația este caracteristică copiilor însă noi, adulții, trebuie să îi învățăm cum să creeze rezultatul acesteia. Majoritatea copiilor adoră să coloreze pereții și podeaua și este foarte amuzant, ce e drept, nu pentru părinți. O alternativă este un loc special pentru micii artiști, o măsuță, un perete vopsit special pentru arta piticilor sau tablă pentru marker și cretă ar fi doar câteva idei. Am optat pentru o măsuță și un scăunel pe măsura lui, unde adoră să coloreze sau să își parcheze mașinile de pompieri.

Accesorii colorate

Culoarea verde este preponderentă în natură, astfel că, o jumătate de oră într-un parc schimbă toată chimia creierului nostru, fiind cea mai la îndemână terapie de relaxare. Datorită acestui efect extraordinar al verdelui, am ales să îl încorporăm în ușile dulapului și în accesorii: cutii pentru jucării, draperii și să nu uităm de plante, care oxigenează aerul din cameră. Jucăriile din colecție aduc și ele un mare aport la paleta de culori.

A trecut un an de când micul spațiu a devenit colțișorul lui Eduard și încă mai adăugăm accesorii care să îi îndeplinească nevoile de copil de trei ani. Își iubește spațiul tare mult și doarme neîntors în pătuțul său, se retrage când are nevoie de liniște sau când se ascunde de fratele său care îi strică parcarea de mașini de fiecare dată. Uneori îmi imaginez ce fericită aș fi fost și eu să fi avut o asemenea cameră când eram copil. Bineînțeles, jucării mai avem depozitate și prin living dar, vă spun sincer, cred că ar încăpea chiar și un pat etajat în micul paradis atunci când amândoi copiii vor stăpâni cățărarea.

Sper că vă sunt de folos ideile noastre!